• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Inschrijven nieuwsbrief
Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Verslag van de eerste ZAC race

Eindelijk was het dan zover, de eerste race van het seizoen. Lang gewacht en toch nog gekomen. En dit keer was alles zoals je vooraf kunt wensen. Zon, droog, 20 graden, geen wind, volle startvelden. Echt, werkelijk waar. Het was top.

De dag begon met het ophalen van de licentie voor 2013 en vervolgens aanmelden voor de race. Daarna moesten de helm en de motor worden gekeurd. De helm krijgt een keuring voor het gehele jaar, mits je er niet mee valt natuurlijk. De motor wordt voor iedere race opnieuw gekeurd. De R1 doorstond de keuring natuurlijk feilloos.

Om iets over half tien mocht ik in de S3 groep (snelste groep) de baan op. En daar bleek dat het een grote groep deelnemers was. In een lang gerekt lint reden we met meer dan 30 man de baan op. Mooi gezicht. En blijkbaar hadden de meesten al wel eerder kilometers gemaakt want vanaf het prille begin zat de meesten het tempo er goed in. Ook bij mij ging het goed. Het ritme van het snelle rijden op een echt droge baan kwam snel terug. Ik had me iets verrekend bij het vullen van de benzinetank voor deze sessie want net voor het passeren van de finishvlag begon de motor te sputteren en een halve ronde later stond ik stil langs de baan met een lege tank. Dat betekende dat ik samen met een baancommissaris de motor terug mocht drukken naar het paddock. Dat zet je aan het zweten kan ik melden ;-) Hier is de uitslag van de vrije training te zien.

Assen

Voor de races wilde ik een nieuwe achterband monteren. Omdat ik nog niet met dat type band had gereden dit jaar besloot ik om het andere wiel met daarom die band voor de kwalificatie te monteren. Zodoende hoefde ik niet tijdens race 1 uit te vinden of deze band wel zou bevallen. 

In de kwalificatie ging het direct al sneller naar mijn gevoel dan in de vrije training. Mooi, maar na 4 ronden kwam er een gele vlag in de snelste bocht, de Ruskenhoek. Hier iets van je gas gaan, wat moet bij geel, scheelt iets in de rondetijd. De latere rondes zat ik vast achter een andere coureur waar ik niet voorbij kwam maar gevoelsmatig wel voorbij had moeten kunnen. Maar "had moet kunnen" telt niet, en dat zorgt ervoor dat ik me kwalificeer met een rondetijd van 1:54.3. Dat is iets minder dan 2 seconden boven mijn persoonlijke record. Ben er redelijk tevreden mee. De complete uitslag van de kwalificatie is hier te zien. En hier de bijbehorende startopstelling voor de 1e manche.

Tijdens de pauze werd het aardig druk met bezoekers. Even opsommen: mijn ouders, samen met m'n zoontje. Mijn oom en tante en neef. Club van 50 leden Peter en Ben. Mijn nicht en haar verloofde. Collega met het complete gezin. Gezellig hoor!

Dan eindelijk: tijd voor de eerste race. We starten "MotoGP style", dus met 3 coureurs per rij in plaats van 4 zoals het vorig jaar was. Geeft wat meer ruimte maar je staat ook verder van de voorkant af. Ik sta op rij 10. De start gaat goed. Er valt iemand bijna stil maar die kan ik nog net ontwijken. In de eerste bocht zit ik helaas niet goed in het gedrang waardoor ik best veel plaatsen verlies. Balen maar het is niet anders. Op de baan ontwikkeld zich een mooie strijd, ik zit in een groepje. In de 4e ronde waarin ik aan het strijden ben met een coureur op een Ducati raken we elkaar bij het insturen van de Strubben. Het gaat goed, even oprichten, opnieuw insturen en weer verder. Dat kost me wel een plaats of 2 a 3. Die pak ik wel weer terug en in de laatste ronde heb ik vrij baan en zodoende rij ik nog weer een seconde van m'n rondetijd af. Dat is dan wel weer fijn. Hier de uitslag van race 1. Videobeelden van race 1 hier te zien.

In race 2 start ik als 31e van 41 deelnemers. Nu gaat de start helemaal top en pak plaatsen terug. Ook deze race heb ik een prachtig groepje om mee te vechten. Voor mijn gevoel rijd ik de hele race harder als in race 1, maar de tijden laten wat anders zien. Ik doe het wel iets beter als in race 1 en ik finish op de 28e plek. Hier de uitslag van race 2.

Kort voor 5 uur kunnen we dan van start voor de 3e en laatste race van de dag. Echt mooi hoor om 3 races te rijden. Met 40 man de eerste bocht induiken is iedere keer weer een unieke ervaring met een flinke dosis adrenaline erin. Prachtig. Ook deze start gaat goed en ik pak weer wat plekjes. Een groot deel van de race ben ik aan het strijden met Brian Heybroek. Ik kan hem volgen, maar niet voorbij gaan. Wat ik ook probeer, het lukt me niet. In de voorlaatste ronde merk ik dat hij vroeger remt voor de GT-bocht. Ik hoop erop dat hij dat ook in de laatste ronde doet, dan kan ik hem wel pakken. De rest van het circuit krijg ik geen kans, maar in de laatste ronde kan ik later remmen voor de laatste bocht, de GT-bocht. Ik rem hem uit en in de run naar de finish blijf ik hem voor. Ha, toch een kleine overwinning. Ik eindig als 24e deze race. Toch een mooie opwaartse lijn over de 3 races. Hier de uitslag van race 3.

Ben ik tevreden? Ja en niet helemaal. Ja omdat het een prachtige dag was met heerlijke races. Niet helemaal omdat het weer zodanig mooi was dat het verbreken van m'n persoonlijk record mogelijk was. En dat is niet gelukt. Ik ben er een seconde vanaf gebleven. Dat vind ik jammer. Volgende keer beter?

Foto's komen hier te staan. Kies dan voor de datum 2013-05-06.