• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Inschrijven nieuwsbrief
Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Race 5 - circuit Assen: sneller dan ooit

Maandag 26 augustus stond race nr. 5 van het seizoen op het programma. Na uitstapjes op de circuits van Zandvoort en Zolder gingen we nu weer naar de kathedraal, het circuit van Assen. Net zoals tijdens de 2e race van dit seizoen was Buro Noord dit maal evenementsponsor. 

Na een druk weekend ondermeer gevuld met een bezoek aan de training van de Formule 1 op het prachtige Spa Francorchamps en de wedstrijd Vitesse - Twente in het Gelredome kwam ik samen met Fabian zondagavond laat aan op het circuit. Mijn ouders zouden er weer bij zijn zodat ze prima op Fabian zouden kunnen passen tijdens de racedag. Het mannetje had er heel veel zin in om papa weer eens te zien racen. Meestal kan hij niet mee omdat hij op school zit, maar het was nog vakantie. Daarnaast was er nog wat bijzonders aan deze dag. Het was de afscheidsrace van A.P. Hij heeft besloten ermee te stoppen. Jammer vind ik dat. Het was altijd leuk en gezellig met hem erbij.

De Bult

Klik op de foto voor de rest van de foto's.

Na een fijne nachtrust in mijn caravan op de paddock ging de wekker alweer vroeg. Het ritueel van inschrijven en keuren verliep spoedig. Een bijzondere motor stond er voor me tijdens de keuring. Of beter gezegd, motoren. De beide motoren van ONK Dutch Superbike coureur Nelson Rolfes stonden voor mij. Nelson Rolfes is de coureur die de wedstrijd tijdens de Gamma Racing Day wist te winnen. Hij kwam even trainen of testen als deelnemer in de Race Cup. Met zijn snelheid zou dat volgens mij een zekere eerste plaats voor hem opleveren. Maar goed, mij maakte dat verder niet uit. Een deelnemer meer of minder is mij om het even.

Tijdens de vrije training verliepen de rondjes van een leien dakje. Na anderhalve maand en een vakantie was het heel even weer inkomen. Als snel zag ik tijden in de 1:53 op de laptimer staan. Met een record van 1:52.0 uit de laatste race op Assen waren deze tijden voor de vrije training naar mijn tevredenheid. Helaas was ik wel wat overmoedig. Overmoedig wat betreft het doorrijden op een beperkte hoeveelheid benzine. Dat zorgde ervoor dat ik zonder benzine stilstond achterop het circuit. Een ritje achterop het wagentje was daarom mijn deel. Beetje dom, dat wel.

Na terugkomst op de paddock eerst maar eens wat benzine in de tank gedaan zodat tijdens de kwalificatie me dit niet weer zou overkomen. Vervolgens een ander achterwiel met een verse band gestoken. Normaal zou ik dit voor de race pas doen, maar omdat dit merk en type band nieuw voor me was besloot ik te wennen tijdens de kwalificatie. Mocht het niet de goede keus zijn, dan kon ik voor de race nog een andere band monteren. Maar het bleek al heel gauw een topkeuze te zijn. Al in de eerste ronde merkte ik dat de motor zeer goed reageerde op deze band. Veel grip, geen onverwachte uitstapjes in de bochten. Het voelde prima. In de 4e ronde zag ik dat ik een 1:51.8 had gereden. Onder mijn persoonlijk record. Vervolgens reed ik 3 ronden tijden onder mijn record, met als snelste tijd een 1:51.0. Dat is een volle seconde sneller dan het tot deze dag was. Ik ben hier erg tevreden over. Terwijl ik van de baan af kom bedenk ik me dat deze snelle tijd toch echt wel moet zorgen voor een goede startplaats. Maar dat viel toch een beetje tegen. Een 24e startplaats in de Race Cup was het "maar" goed voor.

Ondertussen was het qua bezoek al gezellig druk geworden. Een flink aantal club van 50-leden was weer op bezoek gekomen, dus dat zorgde voor extra reuring en gezelligheid. Na de middagpauze werd het tijd voor race 1. De 24e plek gaf recht op een plek op de 8e rij, aan de binnenkant. Mijn start was goed ... MAAR ... in de eerste bocht remde ik te vroeg waardoor een paar man me voorbij schoot. Vervolgens kwam ik opgesloten te zitten in het gedrang in de binnenbocht en zag ik nog weer mannen voorbij komen. Achteraf kwam ik tot de conclusie dat ik in de ene eerste bocht 13 plaatsen verloren ben. Ja, echt. 13 plaatsen. Best wel verschrikkelijk. De hele race stond daarom in het teken van weer naar voren rijden. Dat is eenvoudiger geschreven dan uitgevoerd hoor. De snelheidsverschillen zijn niet groot en daardoor is inhalen geen koud kunstje. Het lukte me om in de 8 ronden 7 coureurs in te halen. Heerlijk gestreden, dat wel. Maar door de constante strijd reed ik geen enkele vrije ronde en had ik het gevoel dat het harder kon. Maar dan moet je er wel voorbij kunnen komen. Een beetje gefrustreerd was ik wel door deze eerste race. Revanche in race 2 nam ik me voor.

In race 2 was mijn start uitermate goed. Een man of 6 a 7 haalde ik zeker in. Helaas had dat geen effect. In de tweede ronde was een heftige crash van een medecoureur reden om in eerste instantie code 60 uit te vaardigen. Deze werd als snel gevolgd door code rood. Na een minuut of 10 kregen we een herstart voor een race over 5 ronden. Deze telde als geheel nieuwe race. Mijn goede start was dus voor niets geweest. De herstart was een normale start voor mij. Geen echte winst of verlies voor zover ik na kan gaan. In deze korte race had ik weer prachtige strijd welke me de 26e plek opleverde.

Komende zondag - 1 september - ben ik weer op het circuit van Assen te vinden. Dit maal om te trainen. Komen kijken? U bent van harte welkom.