• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Inschrijven nieuwsbrief
Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Laatste race van 2016

Nog één keertje dan. De laatste van dit jaar. 

Zoals ik in mijn korte voorbeschouwing al schreef was het koud in de ochtend. Tijdens de keuring was de temperatuur een frisse 5 graden. Om 10 uur werden we los gelaten voor de vrije training. Het asfalt was hier en daar nog wat nat van de vochtige nacht en grip was daarmee lastig te vinden. In mijn eerste ronde zag ik Camiel langzaam rondrijden, later bleek dat hij was gevallen, maar op eigen kracht weer naar de pits kon rijden. In de volgende ronde lag er een rijder midden op de baan in de Ruskenhoek. Er werd code 60 gegeven. Omdat het nog heel erg koud was, ging ik ervan uit dat de banden hierdoor te veel zouden afkoelen om nog grip te bieden na de code 60. Ik ging daarom de pitsstraat in, waar de bandenwarmers er weer om gingen. De code 60 duurde best lang dus ik was tevreden met mijn keuze. Op het moment dat het weer groen werd, gingen de warmers er weer vanaf en ging ik weer de baan op. Precies 1 ronde kon ik rijden, toen kwam de finishvlag al naar buiten. Een hele korte vrije training dus.

In de loop van de ochtend kwam het zonnetje af en toe tussen de wolken door waardoor de temperatuur iets opliep en het asfalt droog werd. Met een nieuw voorbandje onder de motor zorgde ik ervoor om op tijd aan de kwalificatie te beginnen. Met zo weinig rijtijd in de vrije training was dit in feite mijn (en voor de andere rijders ook) eerste echte sessie van de dag. Volop gebruik maken van de rijtijd dus. Rustig snelheid opbouwend tast ik het gripniveau op deze koude dag af. Iedere ronde een tandje erbij en het vertrouwen groeit mee. Het is lekker druk op de baan, met 46 rijders in de baan wordt het asfalt goed gebruikt. Het lukt me om een paar vrije rondes te kunnen rijden, tussen het inhalen van langzamere coureurs door. Ik heb een goed gevoel over gehouden aan de kwalificatie. Het stelt me daarom enigszins teleur dat ik me op de 18e plek heb gekwalificeerd. Er zijn een handvol snelle gastrijders, maar toch, ik had op een iets betere plaats ingezet.

De Bult

Klik op bovenstaande foto voor de overige foto's

Bij de briefing werd door de organisatie aangegeven dat er plannen zijn om volgend seizoen een race op het legendarische circuit Donington Park te rijden. Alleen als er voldoende animo is. Nu staat Donington al lang op mijn bucketlist, dus ik zeg "doen!". Hopelijk vinden veel meer rijders dat.

Na een lange middagpauze was het tijd voor race 1. De zon was er nog steeds, tussen de wolkjes door, het was ondertussen prima raceweer geworden. Op de startgrid zag ik dat Marc Wingelaar zijn motor van achter me wegduwde naar de zijkant. Blijkbaar afgeslagen en niet meer te starten. Jammer, ik had graag tegen hem gereden in zijn laatste racedag. Ik startte aan de binnenzijde van de 6e rij en de start zelf ging goed. Maar in de eerste bochten rechtsom raakte ik helaas opgesloten tussen de andere rijders en viel ik iets terug. Gelukkig koos ik wel de goede lijn in de Strubben, met enig risico buitenom de anderen. Mijn geluk was dat aan de binnenzijde Erik Granneman een lichte swieper maakte bij het uitaccelereren waardoor andere rijders ook even een momentje van hun gas moesten. Ik reed zo een man of vier tegelijk buitenom voorbij. Zo kwam ik weer ongeveer op de plek terecht waarop ik startte. Ik kwam in een leuk groep te zitten waar in de eerste ronden een mooie strijd was. Na de helft van de wedstrijd kwam ik achterop bij Janko Zeggelaar. Hij rijd op een Fireblade, net zoals ikzelf. De zijne is echter beduidend sneller. Dat in combinatie met zijn goede verdedigende lijnen zorgden ervoor dat ik wel naar hem toe was gereden, maar er met geen mogelijkheid langs kwam. Er waren 2 bochten (De Bult en Mandeveen) waar ik hem het dichtst kon benaderen bij het remmen en ik besloot om dan maar in de laatste ronde een soort ultieme actie in te zetten. Maar ik was te laat, te ver weg. Met het uitremmen kwam ik niet dicht genoeg bij om de motor er tussen te zetten en ik moest Janko laten gaan. Ik kwam als 16e over de finish.

In de tweede race mocht ik starten als 15e in plaats van 16e. Een van de mannen voor me was in de eerste race gediskwalificeerd vanwege foutief rijgedrag en hij moest daarom achteraan starten. Ik stond dus weer aan de binnenzijde, maar nu op de 5e rij. De start en de de eerste ronden gingen nu beter maar tot mijn frustratie zat ik direct weer achter Janko, ik was vastbesloten om niet weer de hele tijd achter hem te blijven hangen want ik was ervan overtuigd dat ik harder kon rijden dan hij, maar dan moest ik er wel voorbij kunnen komen. In de eerste ronde zag ik dat hij in bochten naar links niet veel grip had, blijkbaar waren zijn banden nog iets te koud. Ik besloot dus dat ik zo snel mogelijk in een linkerbocht hem voorbij moest. Dat lukte me in de Strubben in ronde 2. Missie geslaagd, gas erop. Ik heb Janko niet meer terug gezien de hele race en daar was ik blij mee. Maar nu ik Janko voorbij was, zag ik een eindje voor me Marc Wingelaar rijden. Hij was bij de start buitenom voorbij gegaan - knappe actie. Tussen Marc en mij zat niemand en dus moest ik het gaatje naar hem dichten. Het ging echter anders. In de eerste helft van de race liep hij langzaam bij me weg. In de tweede helft hengelde ik hem weer langzaam binnen. De race was helaas een ronde te kort oor me om echt bij hem te komen. Dus op korte afstand van Marc kwam ik over de finish, een mooi einde voor hem in zijn - waarschijnlijk - laatste race.

Door de diskwalificatie van Bart van Ommeren in de eerste race steeg ik nog een plek in het eindklassement. Een mooie 6e plek in het kampioenschap van 2016 is mijn deel geworden. Super toch!