• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Raceverslag 1e race in Assen

Tweede Paasdag. Wat moet je dan toch doen? Naar de meubelboulevard, zweedse woonwinkel, auto's kijken of naar het bos? Nee, natuurlijk niet. Dan ga je naar de races! Beide paasdagen had RSZ motorsport het TT circuit afgehuurd. Op eerste Paasdag voor een cursus voor de licentie en vrij rijden. En op tweede Paasdag voor onze races. En wat was het weer heerlijk om te gaan racen. Met z'n allen op de eerste bocht afstuiven is toch zo geweldig! Heerlijk.

Lees verder onder de foto's. 

 

 

 

 

  
  

De dag kende een zogenaamd zondagschema. Dat betekent dat het programma pas om 11 uur begint. Zal vast iets te maken hebben met het feit dat de baancommissarissen dan op die dag wat kunnen uitslapen. Wij, de coureurs, konden dat dus ook. Niets mis mee natuurlijk. In de ochtend kwam er nog een kort hagelbuitje langs, maar op het moment dat we voor het eerst het heilige Asser asfalt op mochten dit jaar was het gelukkig zo goed als droog. Met hier en daar nog een klein nat plekje was het toch wel goed te doen in de vrije training. Gelukkig maar, want het leek er lange tijd op dat de gok om de droogweerbanden te laten zitten niet goed uit zou pakken. Vele collega coureurs waren al aan het wisselen geslagen, maar dat bleek niet de juiste keuze. Voor mij stond de vrije training in het teken van wennen aan Assen. Een heel andere baan dan Portimão waar de voorjaarstraining verreden was. Assen is plat, zonder hoogteverschil en alle bochten kunnen doorheen gekeken worden. Dit is echt anders dan Portimão. 

De kwalificatie konden we rijden op een helemaal droge baan. De temperatuur was nog steeds laag en er was behoorlijk wat wind. Ik zocht een vrije baan zodat ik mijn eigen rondes kon rijden. Dat lukte me mooi zodat ik me de gehele twintig minuten kon concentreren op het verbeteren van mijn rondetijden. Enkel Cliff Kloots, een zeer snelle gastrijder, kwam me voorbij en verder had ik vrije ruimte. Aan het einde van de kwalificatie bleek dat ik me had gekwalificeerd op een 13e plaats. Dat is aan de buitenkant van de 5e rij.

Zonder middagpauze - vanwege het zondagschema - ging de dag door met de races. Weinig tijd dus om de motor te veranderen. Gelukkig was dat niet nodig, de motor stond als op rails tijdens de kwalificatie. Dus met enkel controle van de motor en vullen van voldoende benzine kon de race beginnen.  

Race 1: De adrenaline stijgt. Voor het eerst sinds midden oktober vorig jaar weer aan de start. Rode lichten aan .... uit en gaan! Heerlijk, volle bak op de naar de eerste bocht. Ik rijd aan de buitenkant en rem goed waardoor ik een aantal man voorbij kan steken voor het ingaan van de eerste bocht. Mooi, dat is een goed begin. Maar al snel trekt het veld behoorlijk uit elkaar. Daardoor is er weinig echte strijd op de baan helaas. Ongeveer midden in de race houdt Pim Tielemans het kort voor me ineens voor gezien. Achteraf blijkt dat de drijfstang van zijn CBR1000RR het heeft begeven. Met het wegvallen van Pim voor me, is er een aardig gat ontstaan naar de man voor me, die ik niet meer dicht kan rijden. Van achteren komt nog wel een aanval van een van de mannen die het tijdens de start minder deden maar wel meer snelheid in huis hebben dan ik. Ik eindig de race op de plek waar ik hem ook begonnen ben, als 13e dus.

Race 2: De startplek is identiek aan die in race 1. Nu ook is de start goed, zelfs nog beter dan in de eerste race waardoor ik verder naar voren terecht kom. Vasthouden houd ik mezelf voor. Ook nu trekt het veld snel uiteen. Maar er is iets spannends op komst. Regen. Al voordat de regen er is, zie ik een regenboog komen. Een teken dat er verderop wel degelijk regen valt. En ja hoor, na een rondje of 3 beginnen de Marshalls langs de baan op het rechtte stuk en in de eerste bochten te zwaaien met de rood/gele vlag ten teken dat de grip verminderd. Kortom, er valt regen. Spannend hoor. Hoeveel regen is er gevallen, hoeveel gaat er nog vallen? Hoe hard kan je doorknallen op de droogweerbanden op koud en ook nat wordend asfalt. Allemaal onbekende factoren. Ik ga door, maar wel één tandje minder hard. Dat doen er meer, want ik loop in op de mannen voor me. De regen zet een paar rondjes door, maar houd dan op. Het asfalt is niet echt nat geworden en dus gaat het gas weer vol open. Ik laat me in de een-na-laatste ronde nog inpakken met het aanremmen van de GT-bocht. Dat had ik niet aan zien komen, maar het plaatsje terug pakken in de laatste ronde zit er niet in helaas. Deze race kom ik als 9e over de streep. Het zorgt ervoor dat ik nu op een 11e plek in het klassement ben beland.

Op 5 mei - Bevrijdingsdag - rijden we onze 2e race van dit seizoen op het circuit van Zandvoort. Daar ligt sinds kort een nieuwe laag asfalt. Ik ben benieuwd hoe dat zal bevallen.