• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Mooi resultaat bij de 501 km van Assen

Voor het derde opeenvolgende jaar reed ik voor team SallandRacing in de 501 km van Assen. Een endurancerace over 501 km, oftewel 111 rondes op het TT circuit. Team SallandRacing bestond dit jaar uit de coureurs Tommie Megens, Douwe Welling en ikzelf. Voormalig rijder Roel Botter fungeerde als teamcaptain nadat hij kort geleden besloot te stoppen met racen. Er deden 52 teams mee aan deze race, waaronder een groot aantal van Nederlands snelste rijders. Een sterk deelnemersveld. Voorafgaand aan het evenement stelden we onszelf als doel om een top 15 klassering te rijden. Dat was de afgelopen 2 jaar niet gelukt, dus het was enigszins ambitieus. Maar goed, zonder ambitie kom je nergens.

 

Foto door Racesport, hier de rest van de foto's te zien.

In de ochtend was er in totaal 115 minuten aan kwalificatietijd beschikbaar, naar wens te verdelen over de rijders van het team. Tijdens alle kwalificatiesessies was de baan door- en doornat. Geen twijfel mogelijk over de bandenkeuze in elk geval. Als eerste ging Tommie de baan op, daarna mocht ik. De eerste kwalificatiesessie was 25 minuten, welke we met z'n tweeën verdeelden. In de volgende kwalificatie, die een uur duurde, ging ook Douwe de baan op. Op het natte asfalt waren we aan elkaar gewaagd, Tommie reed een 2:11, ik een 2:11 en Douwe een 2:14 als snelste tijd. We besloten om te gokken op de derde sessie voor een snellere kwalificatietijd. Dat moest Douwe doen, hij is in principe de snelste van de drie rijders. En Douwe deed het, met een 2:09. Maar wel tegen een prijs. Hij ging onderuit op de natte baan. Nadat de motor en de belangrijke transponder weer terug waren kon ik nog een paar rondjes kwalificeren, wat ik tot een 2:10 bracht. De rondetijd van Douwe bracht ons tot een 27e plek in het veld van 52 teams. Niet echt in de buurt van de top 15, ons doel dus.

In de middagpauze stopte het met regenen en kwam langzaam de zon door. Dat bracht de vraag naar voren op welke banden de race gestart moest worden. De baan droogde op, maar hoe snel het droog genoeg zou zijn voor slicks blijft altijd een beetje een gok. De motor van Douwe was nog niet gerepareerd na zijn valpartij, dus besloten we om Tommie's motor op slicks te zetten en mijn motor op de regenbanden te laten staan. Afhankelijk van de natheid van het asfalt voor de start zou één van ons beide starten. Het werd Tommie, we besloten dat het asfalt droog genoeg was. Het was een gokje, en bij de start was duidelijk dat de meningen onder de coureurs verdeeld waren. Er waren er die starten op regenbanden en anderen op slicks.

Wij gokten goed. De rijders met regenbanden kwamen allen al snel naar binnen voor een wissel. Bij ons kon Tommie een stint van bijna 40 minuten rijden waarna het tijd was voor mij om het stokje over te nemen. Met hulp van Erna aan de pitsmuur, Roel en Jarno in de pitsstraat, ging de wissel heel vlot en kon ik vertrekken voor mijn stint. Ik zou 17 of 18 ronden moeten rijden. Het was druk op de baan, met snellere en langzamere rijders. Gelukkig waren de baancommissarissen goed wakker, en lieten met hulp van blauwe vlaggen zien aan langzamere rijders dat ze werden genaderd door snellere rijders. Zo werden de langzamere rijders niet al te zeer verrast door snelle inhaalacties. In de wetenschap dat deze stint bijna 2 keer zo lang zou duren als een normale race, paste ik mijn tempo licht aan, zodat ik het vol zou kunnen houden. Het rijden ging tot ca. 15 ronden probleemloos, maar daarna begon vermoeidheid wel mee te spelen om de concentratie hoog te houden. Ik was dan ook zeker niet ongelukkig toen Erna het pitbord liet zien dat ik naar binnen moest komen voor een wissel. Geen ronde te vroeg wat mij betreft. Na mij mocht Douwe de baan op, met zijn gerepareerde motor. 

Douwe reed een hele goede sessie en met snelle rondetijden bracht hij ons verder naar voren. In de tussentijd namen we de tijd om mijn motor weer vol met benzine te stoppen, even na te lopen of alles nog naar behoren functioneerde. Dat was het geval, dus kon ik fijn zelf even weer op adem komen, wat eten en drinken in voorbereiding op de volgende sessie. Douwe reed met verstand. De wissel naar Tommie verliep vlekkeloos, waarna mijn motor alvast buiten de pitbox klaar werd gezet. Tommie gaf eerder dan verwacht zelf een teken dat hij naar binnen wilde komen. Ik werd gewaarschuwd om mijn helm op te zetten en handschoenen aan te trekken, de bandenwarmers werden verwijderd en de motor afgebokt. 5 seconden voordat Tommie binnen was, stond ik klaar. Mooi op tijd. Maar die onverwachts snelle wissel zou mij gaan opbreken. Al snel nadat ik de baan opging zag ik 2 rijders vlak voor me vallen. De voorste rijder zat bij het aanremmen van de Ruskenhoek iets van zijn lijn af, remde door en remde zichzelf daardoor onderuit. De rijder die vlak achter hem reed schrok daar blijkbaar van en ging ook onderuit. Kort daarna werd code 60 gegeven, zodat medische assistentie verleend kon worden. 3 ronden lang moesten we 60 km/h rijden, dat is ca. 12 minuten, voordat de race weer met groene vlag verder mocht. In die tijd voelde ik de druk in m'n blaas langzaam opbouwen. Normaal heb je bij racen geen tijd om hier aan te denken of het te voelen, maar in een saaie code 60 helaas wel. De druk ging niet meer weg, ook niet toen we alweer raceten. Ondertussen woog ik mijn opties af. Naar binnen komen, wetend dat dat een extra wissel zou betekenen, of doorrijden tot de tank leeg was, en in het pak plassen. Het werd het eerste. Ik gaf aan dat ik naar binnen wilde komen, reed nog één ronde en kwam naar binnen. Na de transponder wissel sprong ik van de motor af en sprinte naar het toilet. Ik had de lachers op mijn hand toen ik de toiletdeur weer open deed. Ik geloof dat ik harder liep dan de mannen bij de start ;-)

Douwe en tot slot Tommie reden de laatste tijd van de race uit. Met nog 20 minuten te gaan reden we op een 17e plek, in de buurt van ons doel. Maar op het vallen van de vlag hadden we ons opgewerkt naar een 15e plek, exact volgens doelstelling! Heel tevreden met deze goede prestatie sloten we een pracht van een racedag af!.  

Fabian was blij dat hij weer eens mee kon naar de races. Hij heeft onderstaande mooie samenvatting van de 501 km gemaakt. Veel kijkplezier. 

Dim lights Embed Embed this video on your site